lørdag 31. januar 2009

Verdens beste pistasj-is!

Åherrejemini dette e verdens beste is! Seriøst, veien til mitt hjerte kan lett gå gjennom denne isen! No kidding! Den e utfordrende å lage, men guri så mye man får igjen for det!Pistasjdeig:

500 gr skåldete pistasjnøtter

125 gr druesukker

250 gr sukker

0.7 dl vann

Noen dråper mandelestrakt

1) Det går an å kjøpe ferdig skåldete nøtter noen steder, det e litt dyrt men det e verdt det! Uansett, ta litt og litt av nøttene i en morter og mort til pulver. Det tar lang tid, men trøst deg med at du får sykt god is! Du kan bruke en kjøkkenmaskin også, men du må uansett morte etterpå for å få det til å bli pulverisert.

2) Når massen e ferdig rører du inn druesukkeret. Bland inn mandelestrakt. Men vær forsiktig, det skal utrolig lite til for at mandel overkjører resten av smakene.

3) Hell vann og sukker i en panne og varm det opp til 121 grader. Har vel glemt å nevne det, men du trenger temperaturmåler (til matlaging) for å lage denne isen. Rør hele tiden sånn at sukkeret ikkje brenner seg.

4) Hell sukkerblandingen over pistasjdeigen og bland det inn fort.. Pass på, det e varmt! Tilsett en og en teskje med vann i deigen til den føles som marsipan. Ikkje bruk for mye vann. Kna deigen godt!

5) Putt deigen i to blanke plastposer og legg i frysen. Her kan det være lurt å lage deigen som en pølse og dele den inn i like store deler med et lite knivkutt, så slipper du å stresse med det når den e frossen og du skal lage is. Hver del skal være ca 75 gram.


Så skal vi lage is!

Du trenger:


75 gr pistasjdeig

100 gr hvitt sukker

25 gr fruktsukker

1 dråpe mandelessens

5 dl knuste pistasjnøtter

5 dl melk

1 dl fløte

6 eggeplommer

1) Varm melk og fløte i en panne, tilsett pistasjdeig-klumpen sånn at den smelter. Kok rolig opp! Ta pannen av platen og tilsett fruktsukker,mandelessens og hakkede pistasjnøtter. La det kjøle seg ned i minst 10 minutter.

2) Vi trenger bare eggeplommer, så no e det på tide å skille de fra eggehviten! Sleng plommer og sukker i en bolle, og visp! Men bare til det e godt blandet, skal ikkje ha nåkke eggedosis her nei!

3)Hell eggeblandingen i melk/fløte/pistasj-blandingen i pannen. Putt denne pannen oppi en større panne, lag vannbad! Hvis blandingen blir for fort varm blir isen ødelagt. Hiv oppi temperaturmåleren og varm sakte opp til 83 grader mens du rører jevnt. Pass godt på, for kommer isen over 83 grader blir den ødelagt. Dra pannen vekk med en gang 83 grader e nådd. Med en gang røren tjukner du helle den over i en kald bolle. Du kan putte grønn konditorfarge i hvis du vil, men det e lite vits i egentlig. Ekte pistasj-is skal være fin og gul nemlig!

4) Når røren har kjølt seg ned litt putter du den i frysen i 12 timer. Så e det lurt å kjøre den gjennom en ismaskin etter dette, men det e noe eg ikkje har i allefall.. Og trust me, det går fint uten! Isen blir ikkje såååå luftig, men det har ingenting å si for smaken :)

Gled dåkkar, dette e supergodt! :D
Edit: Ismaskin e bra saker! Etter eg fikk det, har eg virkelig merket forskjell! Kjør den i ismaskin, det gir best resultat!

3 kommentarer:

Gunhild sa...

åhh...nammis <3 sparer du litt til meg..?

Anonym sa...

Hei:) Isen såg sykt god ut!! Jeg prøvde oppskriften, men blandingen tyknet ikke:( Får se hvordan den blir etter frysing. Noen tips?

Bjørn Konestabo sa...

Hei! Jeg har ikke sett skåldede pistasjnøtter i noen butikk her i Norge. Har du noen tips?

Uten skall er lett å få tak i, men det er mye jobb å skålde de selv.