torsdag 20. januar 2011

Moelleux med sjokolade og bringebær




Den mest fantastiske desserten eg noen gang har laget e Moelleux med bringebær/sjokolade-ganache. Fantastisk godt! Det ser ut som små muffins, men ikkje la deg lure. De e som myke brownies, med et fantastisk godt mykt bringebærfyll inni. Utrolig smakfull dessert!
Det tar litt tid å lage første gang i allefall, men det e virkelig verdt det!



Sjokolade-bringebær Moelleux

Oppskrift av Pierre Hermé. Gir 12 "muffins".

Til ganachen:
125gr bringebær, ferske eller frosne
100gr mørk sjokolade, minst 65 %
30gr fløte


Litt bringebærsyltetøy

Ganachen kan du gjerne lage dagen i forveien, det tar nemlig litt tid før isbitene fryser.
Fremgangsmåten e som følgende:

Smelt 100 gr mørk sjokolade i et vannbad. Bruk gjerne en gasskål over dampende vann.


Kjør ca 150 gram bringebær i en blender.
Bruk en sikt med små hull for å presse bringebærsaften gjennom i en skål. Press til det bare ligger stein igjen i sikten
Det e lurt å ta litt ekstra bringebær i blenderen, så får du nok når du skal presse saft gjennom sikten.
I tillegg kan du bruke eventuelle rester til pynt ved servering.
Hell bringebærsaften i en panne og rør inn fløten. Varmes til under kokepunktet.
Tilsett sjokoladen og rør den forsiktig inn.

Sørg for at sjokoladen ikkje deler seg fra resten. Du kan feks la den stå på den avslåtte kokeplaten.

Gjør klar en isbitpose, evt en isbitholder. Bruk en sprøytepose for å helle blandingen i posen. Sørg for at det fordeler seg godt utover, sånn at bitene blir like store.

(Det kan være lurt å lage dobbel porsjon når du likevel i gang. I tillegg har isbitposer ofte flere hull enn 12, og det e vanskelig å fordele riktig med mindre røre).
Legg posen på et plastskjærebrett i frysen, sånn at isbitene holder seg jevne.
La stå til de e stivfrossen.


Til deigen:
70gr hvetemel
200gr mørk sjokolade
(anbefaler en mørk god kvalitetsjokolade)
250gr meierismør (mykt)
4 egg
220gr sukker

Smelt sjokolade i et vannbad.
Bland sammen sukker og mykt smør, tilsett sjokoladen.
Så kan du vende inn eggene, og litt og litt mel etter hvert. Blandes godt sammen, men ikkje slå ut luften.

Gjør klar en muffinsform i metall eller silikon, du trenger 12 huller.
Smør de godt med meierismør, det må være veldig lett å få ut muffinsene når du skal snu formen på hodet.
Det kan være lurt å klippe til litt bakepapir å legge i bunnen, det blir nemlige det kritiske punket siden muffinsen vil være veldig myk/flytende der.

Bruk en sprøytepose til å fordele røren i formene, ellers blir det veldig grisete.
Fyll formen ca 1/3, og legg en teskje bringebær i midten.
Eg brukte en blanding av friske rørte bringebær og bringebærsyltetøy. Bringebærsyltetøyet ble for søtt for seg sjøl.

Så kommer det viktige punktet, nemlig bringebærganache-isbitene.
De MÅ være ordentlig frosne når du kommer hertil. Hvis ikkje vil det være umulig å få muffinsene helskinnet ut av formen når de e ferdig.

Isbitene legges nøyaktig i midten av formen.
Her må man jobbe fort, de smelter i hendene.
Dekk resten av formen med røre.
Det kan være lurt å lage en ekstra topp på midten, de synker nemlig litt sammen under steiking. Vi vil vel ha en jevn overflate? Yes, I think so!


Steikes ved 175 grader i ca 14 min. Følg med!

La de avkjøles i 10-15 min i formen.
Pakk inn en hard flate i aluminiumsfolie, legg den over muffinsbrettet og snu forsiktig, men kjapt.
Det kan være vanskelig å lirke muffinsene ut uten at bringebærene renner ut, så her gjelder det å jobbe kjapt og varsomt. Ikkje minst e det viktig å ha smurt godt!
Vi klarte å få 1 av 12 molleuxs ut av formen uten at fyllet rant ut!

Det endte med at vi spiste resten i formen.. ;)

Serveres med ekstra bringebærsaus, bringebær og et melisdryss.

Nyt!

3 kommentarer:

Aina Steinsvik sa...

Stine.. Det du skrive e farlige saker. *sikle*

Gunhild sa...

Jeg døøøør! Finnes det noe bedre!? Tviler!

Matmonsteret sa...

Aina, dette må du bare lage!
Det overgår alle desserter eg har laget, og det e absolutt blant topp 5 av desserter eg har smakt all over..
Helt fantastisk mykt, saftig, utrolig smakfullt, naturlig, reine smaker.. Aaaaah... Eg vil ha mer!