torsdag 9. april 2009

Melkegratinerte poteter

Yes, you heard me.. Melk, ikkje fløte!
Mye sunnere, men veldig godt!


Til 2 pers trenger du:
6-8 små til mellomstore poteter
1 løk
1-2 dl melk
havsalt
pepper
timian
2 spiseskjeer mel
Olivenolje
Slice opp potetene i litt tjukke skriver, ikkje løvtynne...
Legg potetskiver i bunnen av en ildfast form, sånn at det dekker bunnen.
Finhakk løk, og strø halvparten over potetene. Strø 2 spiseskjeer mel over.
Legg på et nytt lag med poteter og løk.
Hell over melken, og så 2-3 spiseskjeer olivenolje.
Strø masse tørket timian, havsalt og pepper over.
Putt i ovnen, 225 grader i minst 45 min.
Sånn ser det ut på vei inn i ovnen, øverste bilde viser resultatet ;)
Yummy!

tirsdag 24. mars 2009

Stine-wok

Eg elsker wok! Det e enkelt, og ikkje minst sunt!
Jaja, hvis du putter de riktige tingene i då ;)
Pleier bare å putte oppi det eg har lyst på den dagen, men her e i allefall en av favorittene mine!


Du trenger:
Svinekjøtt til 2 pers,kylling funker også fett..
1 eple
2 gulrøtter
1 løk
litt kål
1/2 brokkoli
1/2 grønn squash
litt purre
Salt og søt soyasaus
1 pk nudler

Skjær kjøttet i strimler. Steik det i litt olje og salt soyasaus, sammen med krydder etter preferanse. For min del e det pepper, litt salt, timian, oregano.

Skjær opp grønnsakene. Brokkoli i små buketter, gulrøtter i ca 3 cm lange strimler, squash i halvringer, kål i strimler, purre i strimler, løkringer eller strimler, eple i tynne båter.
Steik grønnsakene i olje og soyasaus, i omganger.. Ikkje ha for mye i pannen om gangen, då tar det lang tid.
Sleng alle grønnsakene og kjøttet oppi en wokpanne eller stor kjele for den del, og la det trekke på svak varme. Hell over mer salt soyasaus, og også den søte. Eg bruker en god søt og tjukk soyasaus, kjøper på innvandrerbutikk. Bruker både salt og søtt for å balansere smakene.
Krydre litt til, og la det trekke en stund.
Kok nudler, bland det sammen med resten.
Spiiiiis!


søndag 22. mars 2009

Fløte-enchilada

Denne her e toppers altså! En del kalorier, men det får man tåle!
Det e forresten papsen som har lært meg denne =)

Du trenger:
1 pk kjøttdeig
1 pk tacokrydder
6 store hvetetortilla eller 8 små
1 løk
1 glass salsa (gjerne chunky)
1 boks mais
3 dl fløte
Ost
Steik kjøttdeig, og bland inn tacokrydder.
Legg en tortilla flatt, strø over litt kjøttdeig på langs. Hiv oppå mais, løk og litt salsa. Rull den sammen og legg den i en ildfast form. Dette gjør du med alle.
Press de godt sammen ned i formen!
Hell over fløten, og sleng over litt salsa og ost på toppen.
Steik i ovnen i minst 25 min, men gjerne 30-40 min.. E godt når tortillaen e sprø i kantene ;)
Og dessuten må fløten trekke godt inn ;)
Gudd løkk!

tirsdag 17. februar 2009

Fylt paprika


Fylt paprika e kjempegodt og veldig enkelt å lage!
Paprikaene på bildet her, e det Gunhild og eg som laget. De var fylt med kyllingkjøttdeig (hvis eg ikkje husker feil...?) tomatsaus, mais og mozarella på toppen!
Men det e mange ting du kan putte oppi, for eksempel skinke, kylling, biff.. ja, you name it..
Populært krydder kan være tacokrydder, tomatsaus eller andre gode sauser.. Her e det bare til å ta akkurat det du har lyst på! :)

lørdag 7. februar 2009

Karrikylling!


Her har eg dagens middag, en slags karrikylling! Skikkelig yummy!
Sånn gjør du:
Skjær to kyllingfileter i noen biter og brun de i steikepannen.
Skjær opp 1/2 rødløk i båter, 1 eple i båter (helst et søtt eple), og del en brokkoli opp i små buketter.
Legg alt sammen i en ildfast form og hell over en Uncle Ben Indisk Curry. Bland godt!
Sett formen i ovnen, 200 grader i 25 minutter.
I mellomtiden koker du ris! ;)
Kjempelett og ganske snaxy!

lørdag 31. januar 2009

Verdens beste pistasj-is!

Åherrejemini dette e verdens beste is! Seriøst, veien til mitt hjerte kan lett gå gjennom denne isen! No kidding! Den e utfordrende å lage, men guri så mye man får igjen for det!



Pistasjdeig:

500 gr skåldete pistasjnøtter

125 gr druesukker

250 gr sukker

0.7 dl vann

Noen dråper mandelestrakt

1) Det går an å kjøpe ferdig skåldete nøtter noen steder, det e litt dyrt men det e verdt det! Uansett, ta litt og litt av nøttene i en morter og mort til pulver. Det tar lang tid, men trøst deg med at du får sykt god is! Du kan bruke en kjøkkenmaskin også, men du må uansett morte etterpå for å få det til å bli pulverisert.

2) Når massen e ferdig rører du inn druesukkeret. Bland inn mandelestrakt. Men vær forsiktig, det skal utrolig lite til for at mandel overkjører resten av smakene.

3) Hell vann og sukker i en panne og varm det opp til 121 grader. Har vel glemt å nevne det, men du trenger temperaturmåler (til matlaging) for å lage denne isen. Rør hele tiden sånn at sukkeret ikkje brenner seg.

4) Hell sukkerblandingen over pistasjdeigen og bland det inn fort.. Pass på, det e varmt! Tilsett en og en teskje med vann i deigen til den føles som marsipan. Ikkje bruk for mye vann. Kna deigen godt!

5) Putt deigen i to blanke plastposer og legg i frysen. Her kan det være lurt å lage deigen som en pølse og dele den inn i like store deler med et lite knivkutt, så slipper du å stresse med det når den e frossen og du skal lage is. Hver del skal være ca 75 gram.


Så skal vi lage is!

Du trenger:










75 gr pistasjdeig

100 gr hvitt sukker

25 gr fruktsukker

1 dråpe mandelessens

5 dl knuste pistasjnøtter

5 dl melk

1 dl fløte

6 eggeplommer

1) Varm melk og fløte i en panne, tilsett pistasjdeig-klumpen sånn at den smelter. Kok rolig opp! Ta pannen av platen og tilsett fruktsukker,mandelessens og hakkede pistasjnøtter. La det kjøle seg ned i minst 10 minutter.

2) Vi trenger bare eggeplommer, så no e det på tide å skille de fra eggehviten! Sleng plommer og sukker i en bolle, og visp! Men bare til det e godt blandet, skal ikkje ha nåkke eggedosis her nei!

3)Hell eggeblandingen i melk/fløte/pistasj-blandingen i pannen. Putt denne pannen oppi en større panne, lag vannbad! Hvis blandingen blir for fort varm blir isen ødelagt. Hiv oppi temperaturmåleren og varm sakte opp til 83 grader mens du rører jevnt. Pass godt på, for kommer isen over 83 grader blir den ødelagt. Dra pannen vekk med en gang 83 grader e nådd. Med en gang røren tjukner du helle den over i en kald bolle. Du kan putte grønn konditorfarge i hvis du vil, men det e lite vits i egentlig. Ekte pistasj-is skal være fin og gul nemlig!

4) Når røren har kjølt seg ned litt putter du den i frysen i 12 timer. Så e det lurt å kjøre den gjennom en ismaskin etter dette, men det e noe eg ikkje har i allefall.. Og trust me, det går fint uten! Isen blir ikkje såååå luftig, men det har ingenting å si for smaken :)

Gled dåkkar, dette e supergodt! :D








Edit: Ismaskin e bra saker! Etter eg fikk det, har eg virkelig merket forskjell! Kjør den i ismaskin, det gir best resultat!

onsdag 21. januar 2009

Indiske skatter!

Eg elsker indisk mat, always have and always will! Laget meg noe digg her om dagen, riktignok ikkje alt fra bunnen av denne gangen.. Men halvfabrikater kan funke det også..! I alle fall når man har dårlig tid!
Eg lagde følgende:

Onion bhaji (løkball)
Ingredienser:
2 store løker
koriander
80 g linsemel
salt etter smak
4 gram garam masala
2 gram ajawainkrydder
en liten dæsj vann
2 dl matolje
1) Skrell løken og skjær i halvtjukke halvringer om du skjønner ka eg mener... Hakk korianderen.
2) Bland linsemel, salt, ajawain, garam masala og koriander i en bolle og tilsett vann til en tykk blanding.
3)Varm opp oljen på middels styrke, dypp løken i bollen med linsemelblandingen, og press sammen bitene til golfball-store baller. Friter ballene i oljen til de får en gyllenbrun farge.
4) Legges på en tallerken slik at ekstra olje renner av.
Hvis du lurer på kor du får fatt i krydderet, så mener eg at du fint kan skaffe det på en innvandrersjappe i byn.. Eg har fått mitt av papsen, men mener no at de skal ha i byn!
Kjøp fersk grønn koriander, it makes all the difference!
Det neste eg laget var papadums, et slags flatbrød om du vil.. Aner ikkje kordan eg skal beskrive det, men godt og salt e det i allefall!
Eg jukset og kjøpte papadumdeig på butikken, og frityrsteikte hjemme.. Blir stress å lage aaaalt sjøl når man har dårlig tid!
Men sånn ser de i allefall ut, mine ble krøllete og litt svidd denne gangen.. Oljen var litt for varm, så pass på ;)
Kylling i vindaloosaus
Her kjøpte eg også ferdig saus på glass, fant en som eg synes var god og sterk på smak..
Men skal man gjøre det ordentlig gjøres det sånn:

Ingredienser:
1 kg renskåret kyllingbryst
1 stor løk
1-2 fedd hvitløk
1 ts ingefær
1 blomkål
1,5 dl matfløte
1 kyllingbuljongterning
1 dl vann
1 ts sukker
1 ts salt
vindaloo-paste etter ønske (OBS:veldig sterk!!)
litt maisenna for å tykne sausen
koriander (fersk)
olje til steking

1. Steik kyllingen i biter. Steik løk, hvitløk og ingefær sammen med kyllingen. Steik til kyllingen er gjennomstekt.
2.Bland vann, fløte, kyllingbuljong, salt, sukker, og vindaloopaste i et målebeger. Vindaloo paste e veldig sterk, så smak an til! 1 spiseskje e nok hvis du liker passe sterk mat. (Hvis du vil ha mer saus, bruker du resten av fløten, evt. melk.)
Bland dette i gryten med kyllingen og løken.
La koke i cirka en halvtime.
3. Kutt blomkålen i små rosetter. Ta oppi koriander og la dette koke i gryten, pass på så blomkålen ikkje blir for myk! Når blomkålen e passe myk, rører du inn maisenna for å tykne sausen.
4. Når sausen e tjukk nok, server du!
Du får fatt i vindaloo-paste i innvandrersjappe..!
Ha gjerne jasminris og nanbrød til! yumyum!
Men altså, eg endte opp med å spise:
Onion bhaji, papadums, kyllingfilet i vindaloo-saus med en salat ved siden av!
Vill blanding, i know.. Men man tar det man har i hus!
Ville vanligvis hatt ris til, og trolig nanbrød..
Ooh, og eg hadde mangochutney til..Men det ble litt kræsj!
Av indiske retter generelt vil eg anbefale:
Chicken tikka
Tikka masala
Rogan Josh
Tandoori chicken
E i allefall det e eg e hektet på nuuu!
Prøv også mintsaus! Spesielt, men godt!
Ære være pappa som lager alle disse rettene fantastisk godt! :D