fredag 29. april 2011

Sommerpizza


En sommerlig pizza med naturlige smaker i disse herlige solfylte dager!

Du trenger:

Pizzabunn:
2,5 dl lunkent vann
25 gram gjær
ca 1/2 ts havsalt
2 ss olivenolje
5-6 dl hvetemel

1) Bland sammen alt sammen, og kjør det i en kjøkkenmaskin
eller elt for hånd til deigen e smidig og lett. 
Hold igjen litt av melet sånn at du ikkje ender opp med en hard deig.


2) La heve i 30 min på et lunt sted.
Kjelve ut deigen til et rundt pizzaemne.

Topping:


Tomat, gjerne cherrytomater skjært i skiver.
Løk, gjerne rødløk (i ringer).
Vårløk
Kyllingfilet eller biff i biter 
(hvis du vil ha kjøtt) 
1 mozarellakule
Revet cheddar 
Litt parmesan
Evt litt vanlig hvitost

Fordeles over pizzaen. Ost først, 
tomater og annet fyll på toppen.

Steikes på litt under 300 grader i ca 10 min.
Følg med, for den kan fort bli svidd.

Serveres med basilikumolje:

En neve frisk basilikum
3-4 ss god olivenolje
1 fedd hvitløk
Kjøres i mixer til en fin røre.
Evt kan den mortes.


God helg!

torsdag 28. april 2011

Hjemmelaget knekkebrød


Eg e veldig glad i hjemmelagde knekkebrød, 
og no e det på tide å dele oppskriften med dåkkar.

Du trenger:

2 dl sammalt grov rug
2 dl havregryn
2 dl havrekli
1 dl kruskakli
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
2 dl sesamfrø
2 ts salt
2 ss varm honning 
1 dl hakket valnøtt
7.5 dl vann

1) Bland sammen det tørre og tilsett vann og varm honning.
La det svelle i ti minutter.

2) Fordel røren utover bakepapirdekket steikebrett
(to brett) med en slikkepott. 
(Sørg for å lage en jevn overflate sånn 
at knekkebrødene blir jevnt steikt).
Eg liker å strø over ekstra frø på toppen av røren. 

3) Steik knekkebrødene på 150 grader.
Etter ti minutter tar du ut brettene og ruter opp
knekkebrød med et pizzahjul.
Fortsett å steike knekkebrødene i litt over en time til.
Her må du nesten se det an i forhold til ovnen din.
Knekkebrødene skal ikkje være myke. 

4) Når de e ferdig, skrur du av ovnen og setter ovnsdøren
på gløtt med knekkebrødene inni. Sånn kan de godt stå
i ca.15 min for å bli kvitt fuktighet.

Husk å oppbevare knekkebrødene i en lufttett boks!

onsdag 27. april 2011

Pestosnurrer med skinke


Lyst på noe godt å ha med på jobben i lunsjen?
Lag pestosnurrer!
Det e kjapt gjort, og ikkje så vanskelig. 

Til 30 snurrer: 

6 dl sammalt hvete, grov
6 dl hvetemel
1 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
1 ts salt
4 dl vann
1 dl linfrø

1 glass pesto
1 boks picnicskinke
1 boks mais
1 stor løk
Ost 

1) Bland sammen det tørre til deigen, 
tilsett lunkent vann (37 grader) og olje.
Bland godt.
Heves til dobbel størrelse på et lunt sted.

2) Skjær skinke og løk i middels små biter.
Bland sammen skinke, løk, mais og pesto.

3) Elt deigen og tilsett litt mer mel hvis nødvendig.
Del deigen i to. 
Kjevle den ut til et rektangel.

4) Legg fyllet på deigen, fordel det godt utover.
Rull deigen sammen til en pølse.
Skjær av biter som du gjør når du lager skillingsboller.
Plasser de på et steikebrett og strø over litt ost.
La snurrene etterheve i 20-30 min.

5) Steikes midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter, 
eller til de er gylden.


Tips: Hjemmelaget pesto vil selvfølgelig være det beste valget smaksmessig, 
så du må for all del gjerne lage hjemmelaget.

Matprat vil at du lager den sånn:
Bland sammen basilikum, presset hvitløk og pinjekjerner i en food-processor.
 Tilsett olivenolje i en tynn stråle under kjøring. 
Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper.

Ellers kan du også lage pesto av soltørket tomat, herlig!
Kjør gjerne på med mozarella i stedet for norvegia på ostesiden ;) 

  


tirsdag 26. april 2011

Hummus



Eg har nylig lært meg å like kikerter, 
og hummus e en av de nye favorittene!
Her får du oppskrift fra Gunhild

Til 2 porsjoner:


225 g kikerter 
(ferdig kokte eller 1 hermetisk boks)
1 fedd hvitløk
0,5 ss tahini 
(sesamfrøpasta, kjøpes i innvandrerbutikk)
0,5 ts spisskummen
1 ss olje
Litt sitronsaft
Litt vann
Salt

Ha kiketer, tahini, hvitløk, spisskummen, olje og litt vann (2-3 ss)
i en food processor og kjør glatt. 
Ha evt. i mer vann så du får en kremete puré. 
Smak til med sitronsaft og salt. 
Sett kaldt til servering.

tirsdag 19. april 2011

Påskemuffins


Påsken nærmer seg med stormskritt,
og i den anledning var det på tide å 
lage noen gode påskemuffins.
De e ganske søte, 
om du spør meg ;)


Til 12 store muffins:

1/2 kopp smeltet smør (ca.1.75 dl)
1 kopp sukker (ca 2.5 dl)
2 egg
1/2 kopp melk (ca 1.75 dl)
2 kopper mel (ca. 5 dl)
2 ts bakepulver
1/2 ts salt 
100 gr mørk sjokolade 
  
Kokosstrø
Gul konditorfarge
Rødkonditorfarge 

Smørkrem: 
200 gr melis
125 gr smør, mykt 
1 ts vaniljeessens 

1) Rør sammen egg, smeltet smør og melk.

2) Bland sammen mel, sukker, bakepulver. Vend det forsiktig inn i det flytende.
Vend inn hakket sjokolade.
Spar ca. 20 gram til pynt (øyne).

3) Smør en muffinsform i  "stål" med litt olje eller smør,
evt bruker du muffinsformer i papir.
Fordel røren utover i formene.

4) Steikes på 200 grader i ca 15 min. 

5) Lag smørkrem ved å vispe sammen melis og mykt
smør med en elektrisk håndmikser.
Smaksett med vaniljeessens.

6) Sett til side ca. 2-3 spiseskjeer smørkrem, 
og bland inn en dråpe rød og gul konditorfarge.
Denne smørkremen skal bli oransje til nebbet. 
Resten av smørkremen farger du med gul konditorfarge. 

7) Hell kokosstrø i en kopp og bland inn noen dråper
gul konditorfarge.

8) Når muffinsene har kjølt seg ned, kan du smøre på 
vaniljesmørkremen med en spatel/slikkepott 
eller kakesprøyte.
Strø over kokosstrø, putt på øyne 
og lag et nebb ved hjelp av kakesprøyte.
Du kan fint bruke en vanlig blank plastpose til smørkremen 
og klippe hull nederst også.


Nyt noen herlige sjokoladefylte påskemuffins!
God påske  ;) 



mandag 18. april 2011

Hasselbackpotet med parmesan


Som vi alle vet, kan poteten
brukes til så mangt.
En sprø hasselbackpotet
fylt med hvitløk og smør
smaker utrolig godt.
Et dryss parmesan på toppen,
e prikken over i'en.

Du trenger:

Potet, gjerne nypotet
Smør/olivenolje
Hvitløk
Salt & pepper
Parmesan

1) Vask poteten og tørk den.
Skjær tynne snitt på tvers nesten 
ned til bunnen av poteten.
Hvis poteten e ustødig, skjærer du av litt av
bunnen sånn at den står stødig.

2) Skjær hvitløk i tynne skiver,
press de ned mellom sprikene i poteten.

3) Bruk en kniv til å smøre over litt smør
over potene og litt ned i sprekkene.
Evt. kan du gni olivenolje inn over hele poteten,
då blir den skikkelig sprø.

4) Dryss over litt salt og pepper, 
og steik poteten på 225 grader i ca
60 min, eller til den e er gylden og sprø.


Dryss over revet parmesan, og server!

Tips: Lag urtesmør av smør, timian, rosmarin osv. Supergodt! 

fredag 15. april 2011

Kesamlapper


Eg e veldig glad i kesam, 
og du kan blant annet bruke det
til å lage lapper.
Takk til Gunhild for oppskrift.

Til 8-9 små lapper:

0,5 pakke mager kesam vanilje
1 egg
1,5 ss sukker
5 ss hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

1) Visp egg og sukker luftig. 
Vend inn de andre ingrediensene med en slikkepott.

2) La svelle i minst 15 min, 
og steik på middels varme i en stekepanne.

Serveres med banan og syltetøy,
eller gjerne brunost, rømme, sirup eller honning. 



torsdag 14. april 2011

Spaghetti med ricotta og basilikumolje


Eg e veldig glad i italiensk mat, 
og for min del trenger eg ikkje
å ha kjøtt i en pastarett.
En god ost eller to kan virkelig
gjøre susen!

Til 1 stor porsjon:

50 gr spaghetti
1 boks tomat, avsilt
1 ss sukker 
1 dl ricotta
1 håndfull basilikum
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
Salt & pepper 

1) Kok spaghetti med rikelig saltet vann. 
Sil av vannet. 

2) Surr hvitløk i litt olje, og hiv oppi avsilte tomater
og sukker. Krydre med salt og pepper.
Det aller beste hadde vært
å bruke cherrytomater som du 
rister i ovnen på 175 grader i 30 min. 

3) Tilsett spaghettien og la det varmes.

4) Ideelt sett hadde eg laget pesto, 
men eg manglet pinjekjerner.
Då ble basilikumsolje, og den
lager du ved å blande sammen 
1 finhakket hvitløksfedd med
basilikum og litt olivenolje 
i en blender. 

5) Server pastaen med basilikumsolje 
og ricotta på toppen.
Eg hadde også et dryss parmesan. 




onsdag 13. april 2011

Lemonade


Eg har tjuvstartet sommeren, 
og då måtte eg lage litt lemonade!

Du trenger:

1 sitron
1 lime
4 ss sukker
1 liter kaldt vann
Isbiter

1) Skvis ut saften av en sitron og en lime. 

2) Bland inn sukker og rør godt.

3) Hell oppi iskaldt vann og bland godt igjen.
Tilsett isbiter. 

Pynt med sitron og lime.

Nyt smaken av sommer! 



Kyllingsalat med pære og potet


I dag kommer det en sommerlig
salat med kylling, pære og potet.
Den har også en kesamdressing 
med basilikum.

Til 1 stor porsjon:

1 kyllingfilet/ grillet kylling
1 pære
1 potet
1/2 rødløk
1 egg
4 ss kesam
frisk basilikum


1) Skjær poteten i terninger og steik den
i litt olje.

2)  Skjær kylling i biter og steik den,
eller varm den om du har grillet kylling.
Sleng oppi løken helt til slutt. 

3)  Kok egget og skjær opp pære i terninger.

4) Kjør litt kesam og fersk basilikum i en blender.
Hvis den ikkje blandes, kan du tilsette litt væske.
Litt nøytral olje kan gjøre susen.

5) Bland inn dressingen med alle ingrediensene,
serveres med egg.






mandag 11. april 2011

Banan og avokado-smoothie



Eg elsker banan,
eg elsker avokado.
Å slå de sammen trodde eg 
ikkje var en god idé, 
men så feil kan man ta!
De utfyller hverandre, 
og sammen e de dynamitt!

Til ett stort glass:
1 moden banan
1 moden avokado
1.5 dl lettmelk
  

Skjær avokado og banan i biter, 
hiv det i en blender, 
tilsett melk.
For å få en kald smoothie kan du
bruke frossen banan,
evt. tilsette isbiter. 


Kjør!
Ferdig ;)

fredag 8. april 2011

Frokostpizza


Eg har lenge hatt lyst til å lage pizza
med egg på, så her kommer en
såkalt frokostpizza!
Eg laget en middels stor pizza. 

Du trenger:

Til deigen: 
1/4 pakke fersk gjær
1 dl lunkent vann
 3 ss olje
0,5 ts salt
1 dl sammalt hvete
Ca 1,5 dl hvetemel

Fyll:
5 soltørkede tomater
litt revet ost
pepperoni
1/2 rødløk
1 tomat
1 egg 
Evt litt basilikum 

1) Bland sammen det tørre og tilsett væsken.
Elt godt.

2) La deigen heve til dobbel størrelse på en lun plass.
Kjevle ut deigen til en rund pizza.

3) Ta soltørkede tomater og litt av oljen i en food processor
eller stavmikser og kjør det fint.
Smør på den utkjevlete deigen.

4) Strø over ost, rødløk, tomater og pepperoni.

5) Kakk et egg på midten av pizzaen.

6) Steikes på minst 250 grader (gjerne opp mot 300)
til pizzaen er gyllen og fin.

Nyt en stor frokost! 



torsdag 7. april 2011

Mini-skumkaker



Har du unger, eller får unger på besøk
 som e glad i mat med masse farger,
så tror eg mini-skumkaker vil falle i smak.
De e kanskje ikkje så spennende å lage
for ungene, men de ser fryktelig gøy ut!
Gøyt snop for små barnemager! 
 
Du trenger: 

3 eggehviter
2 dl sukker
4 ts vaniljesukker
6 gelatinplater
2 dl kokende vann
Konditorfarge

Nonstop til pynt 


1) Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ti minutter.

Pisk eggehvitene stive i mellomtiden.

2) Tilsett sukkeret og vaniljesukkeret litt og litt mens du pisker.
Pisk til stiv marengs 
(ca 5-10 min med elektrisk mikser).

3) Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt de i kokende vann.
Avkjøl blandingen etterpå, sånn at den blir lunken. 

4)Hell blandingen litt og litt (i en tynn stråle) oppi marengsen.
Pisk lenge, ca 20 min med elektrisk pisker. 
Marengsen skal være tjukk og god. 
Det kan virke deprimerende underveis,
men det e verdt det! 

5) Tilsett ønsket konditorfarge.
Eg tok ut litt og litt av røren og tilsatte farger hver for seg. 

6) Hell skummet over i en form, gjerne dekket av plast.
Du kan også strø kokosstrø i bunnen av en form, 
så sitter den ikkje fast etterpå.
Eg legger først plast, og så hakket nonstop i bunnen av formen.
La det stå i kjøleskap noen timer for å stivne. 
 Når den har stivnet skjærer du i biter,
og du kan gjerne ringle over litt smeltet sjokolade!



onsdag 6. april 2011

Detoxsalat


Det sies at julen varer helt til påske, 
og det har vært tilfelle for meg i matveien.
Jaja, julemat har eg ikkje spist, 
men kost meg har eg i allefall.
No e det på tide å legge seg over 
på en sunnere linje, 
og eg starter med en artig salat.
Detoxsalat høres kjedelig og ekkelt ut,
men tro meg, denne salaten var supergod!

Du trenger:

Kål
(3. håndfuller til 2 porsj.)
1/2 rødløk
1 stor gulrot
1 chili
(eg brukte en halv rød og en halv grønn)
Fersk ingefær
(eg brukte en bit like stor som tommelen min)
3 ss solsikkefrø
2 ss linfrø
2 ss sesamfrø
2 ss varm honning
1 ss sitronsaft 

Grovhakk grønnsakene og kjør de fint i en foodprocessor hver for seg.
Hvis du ikkje har maskin, får du litt av en hakkejobb.
God trening for håndleddet? ;)
Legg alt over i en skål og dryss over frø.
Varm honning og bland sammen med salaten.
Du kan også tilsette litt sitronsaft.



Du trenger ikkje å være redd for at det e rå chili og ingefær i denne salaten, 
det merker du knapt når alt e så finhakket og blandet sammen.
Chili, ingefær og honning var virkelig dynamitt sammen!
Herlig, herlig! 

 

tirsdag 5. april 2011

Sjokoladehorn


Det e vel ingen hemmelighet at eg e glad i søtsaker,
matmonster som eg e.
Sjokoladehorn e alltid en vinner,
og her får du oppskriften.

Oppskrift fra det søte liv (www.detsoteliv.no).

Du trenger:

Ca 24 horn:
200 gr smør
500 gr hvetemel
0.5 dl sukker
1/2 ts kardemomme
2.5 dl melk
50 gr fersk gjær
2 egg
 Sjokolade i biter

Egg til pensling.

1) Smuldre mykt smør i melet. 
Blandingen står food processoren min for. 

2) Tilsett sukker og kardemomme,
la deigen bli smuldrete. 

3) Varm melk til 37 grader, og rør ut gjæren.
Pass på at melken ikkje e form varm.

4) Visp to egg luftig.

5) Tilsett all væsken i det tørre, litt og litt.
Elt deigen godt.
Her kan det hende du må tilsette
litt mer mel, deigen kan kanskje
bli for klissete. 

6) La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

7) Del deigen i 3 like deler, 
og kjevl ut hver del til en rund leiv.
Her må du bruke litt ekstra mel. 
Del denne leiven i åtte deler 
(sånn som man deler en pizza), 
altså skrå stykker. 
 Legg en sjokoladebit på midten av hver skrå leiv,
og rull til et horn.
Begynn ved den største siden og rull inn mot spissen.


8) La hornene etterheve i ca. 30 min.

9) Pensle hornene med pisket egg og steik de på 250 grader i ca. 10 min.


 
 
  



mandag 4. april 2011

Fylt pannekake


Eg elsker pannekaker,
og de kan gjerne være fylt med middagsfyll,
sånn som denne!

Du trenger:

Til pannekakene:
 
3 dl hvetemel
5 dl melk
1-2 teskjeer salt
3 egg
en dæsj sukker etter preferanse
smør til steiking

Til fyllet:

2 kyllingfileter
2 tomater
2 vårløk
1/2 rødløk
litt frisk basilikum
1 dl sweet chili saus

1) Gjør klart fyllet: Steik kyllingfilet i biter. 
Tilsett hakket rødløk og vårløk på slutten av steiketiden.
Hell over chilisaus.

2) Steik pannekaker.

3) Legg på fyll på pannekakene, 
legg friske oppskjærte tomater og basilikum på toppen.
Rull sammen, og vips.. Ferdig!




 
 

fredag 1. april 2011

Frokostblanding-crispies



Amerikanerne lager mye snop av frokostblandinger.
De har mye mer utvalg enn oss på frokostblaningsfronten,
mye mer farger og gøy.
En typisk snack i amerikansk barnebursdag kan være rice krispies.
Eg har valgt å gå for en litt annen versjon.

Eg fylte en liten langpanne med:
Honnikorn
Weetos (sjokolade) 
Nonstop, melkesjokolade


Så smeltet eg sjokolade.

Eg brukte melkesjokolade 
(her kan du bruke kokesjokolade også),
hvit sjokolade, 
og myk honning.

Sjokoladen kan du smelte i vannbad (glasskål over en kokende kjele),
eller i mikroen i 30 sekunders intervaller.

Legg et bakepapir i en liten langpanne, 
strø over frokostblanding og nonstop. 
Hell over smeltet sjokolade på 1/3 hver, 
og honning på den siste 1/3.

La det stå kaldt i kjøleskap noen timer, evt. kan det stå i frysen til det stivner.

Skjæres opp i ruter og serveres gjerne med en liten pinne i midten til ungene. 


(Eg smeltet sjokolade i mikroen, 
og desverre snudde eg meg litt for lenge vekk på den hvite sjokoladen. 
Den delte seg. 
Fy meg.
Den smakte supert, men bilde fikk den ikkje være med på.)



Tusen takk til http://www.alltidsulten.com,  
som inspirerte meg til denne oppskriften via sin supre påskeknask.




Kos deg på kjøkkenet med ungene i helgen ;)