lørdag 31. januar 2009

Verdens beste pistasj-is!

Åherrejemini dette e verdens beste is! Seriøst, veien til mitt hjerte kan lett gå gjennom denne isen! No kidding! Den e utfordrende å lage, men guri så mye man får igjen for det!



Pistasjdeig:

500 gr skåldete pistasjnøtter

125 gr druesukker

250 gr sukker

0.7 dl vann

Noen dråper mandelestrakt

1) Det går an å kjøpe ferdig skåldete nøtter noen steder, det e litt dyrt men det e verdt det! Uansett, ta litt og litt av nøttene i en morter og mort til pulver. Det tar lang tid, men trøst deg med at du får sykt god is! Du kan bruke en kjøkkenmaskin også, men du må uansett morte etterpå for å få det til å bli pulverisert.

2) Når massen e ferdig rører du inn druesukkeret. Bland inn mandelestrakt. Men vær forsiktig, det skal utrolig lite til for at mandel overkjører resten av smakene.

3) Hell vann og sukker i en panne og varm det opp til 121 grader. Har vel glemt å nevne det, men du trenger temperaturmåler (til matlaging) for å lage denne isen. Rør hele tiden sånn at sukkeret ikkje brenner seg.

4) Hell sukkerblandingen over pistasjdeigen og bland det inn fort.. Pass på, det e varmt! Tilsett en og en teskje med vann i deigen til den føles som marsipan. Ikkje bruk for mye vann. Kna deigen godt!

5) Putt deigen i to blanke plastposer og legg i frysen. Her kan det være lurt å lage deigen som en pølse og dele den inn i like store deler med et lite knivkutt, så slipper du å stresse med det når den e frossen og du skal lage is. Hver del skal være ca 75 gram.


Så skal vi lage is!

Du trenger:










75 gr pistasjdeig

100 gr hvitt sukker

25 gr fruktsukker

1 dråpe mandelessens

5 dl knuste pistasjnøtter

5 dl melk

1 dl fløte

6 eggeplommer

1) Varm melk og fløte i en panne, tilsett pistasjdeig-klumpen sånn at den smelter. Kok rolig opp! Ta pannen av platen og tilsett fruktsukker,mandelessens og hakkede pistasjnøtter. La det kjøle seg ned i minst 10 minutter.

2) Vi trenger bare eggeplommer, så no e det på tide å skille de fra eggehviten! Sleng plommer og sukker i en bolle, og visp! Men bare til det e godt blandet, skal ikkje ha nåkke eggedosis her nei!

3)Hell eggeblandingen i melk/fløte/pistasj-blandingen i pannen. Putt denne pannen oppi en større panne, lag vannbad! Hvis blandingen blir for fort varm blir isen ødelagt. Hiv oppi temperaturmåleren og varm sakte opp til 83 grader mens du rører jevnt. Pass godt på, for kommer isen over 83 grader blir den ødelagt. Dra pannen vekk med en gang 83 grader e nådd. Med en gang røren tjukner du helle den over i en kald bolle. Du kan putte grønn konditorfarge i hvis du vil, men det e lite vits i egentlig. Ekte pistasj-is skal være fin og gul nemlig!

4) Når røren har kjølt seg ned litt putter du den i frysen i 12 timer. Så e det lurt å kjøre den gjennom en ismaskin etter dette, men det e noe eg ikkje har i allefall.. Og trust me, det går fint uten! Isen blir ikkje såååå luftig, men det har ingenting å si for smaken :)

Gled dåkkar, dette e supergodt! :D








Edit: Ismaskin e bra saker! Etter eg fikk det, har eg virkelig merket forskjell! Kjør den i ismaskin, det gir best resultat!

onsdag 21. januar 2009

Indiske skatter!

Eg elsker indisk mat, always have and always will! Laget meg noe digg her om dagen, riktignok ikkje alt fra bunnen av denne gangen.. Men halvfabrikater kan funke det også..! I alle fall når man har dårlig tid!
Eg lagde følgende:

Onion bhaji (løkball)
Ingredienser:
2 store løker
koriander
80 g linsemel
salt etter smak
4 gram garam masala
2 gram ajawainkrydder
en liten dæsj vann
2 dl matolje
1) Skrell løken og skjær i halvtjukke halvringer om du skjønner ka eg mener... Hakk korianderen.
2) Bland linsemel, salt, ajawain, garam masala og koriander i en bolle og tilsett vann til en tykk blanding.
3)Varm opp oljen på middels styrke, dypp løken i bollen med linsemelblandingen, og press sammen bitene til golfball-store baller. Friter ballene i oljen til de får en gyllenbrun farge.
4) Legges på en tallerken slik at ekstra olje renner av.
Hvis du lurer på kor du får fatt i krydderet, så mener eg at du fint kan skaffe det på en innvandrersjappe i byn.. Eg har fått mitt av papsen, men mener no at de skal ha i byn!
Kjøp fersk grønn koriander, it makes all the difference!
Det neste eg laget var papadums, et slags flatbrød om du vil.. Aner ikkje kordan eg skal beskrive det, men godt og salt e det i allefall!
Eg jukset og kjøpte papadumdeig på butikken, og frityrsteikte hjemme.. Blir stress å lage aaaalt sjøl når man har dårlig tid!
Men sånn ser de i allefall ut, mine ble krøllete og litt svidd denne gangen.. Oljen var litt for varm, så pass på ;)
Kylling i vindaloosaus
Her kjøpte eg også ferdig saus på glass, fant en som eg synes var god og sterk på smak..
Men skal man gjøre det ordentlig gjøres det sånn:

Ingredienser:
1 kg renskåret kyllingbryst
1 stor løk
1-2 fedd hvitløk
1 ts ingefær
1 blomkål
1,5 dl matfløte
1 kyllingbuljongterning
1 dl vann
1 ts sukker
1 ts salt
vindaloo-paste etter ønske (OBS:veldig sterk!!)
litt maisenna for å tykne sausen
koriander (fersk)
olje til steking

1. Steik kyllingen i biter. Steik løk, hvitløk og ingefær sammen med kyllingen. Steik til kyllingen er gjennomstekt.
2.Bland vann, fløte, kyllingbuljong, salt, sukker, og vindaloopaste i et målebeger. Vindaloo paste e veldig sterk, så smak an til! 1 spiseskje e nok hvis du liker passe sterk mat. (Hvis du vil ha mer saus, bruker du resten av fløten, evt. melk.)
Bland dette i gryten med kyllingen og løken.
La koke i cirka en halvtime.
3. Kutt blomkålen i små rosetter. Ta oppi koriander og la dette koke i gryten, pass på så blomkålen ikkje blir for myk! Når blomkålen e passe myk, rører du inn maisenna for å tykne sausen.
4. Når sausen e tjukk nok, server du!
Du får fatt i vindaloo-paste i innvandrersjappe..!
Ha gjerne jasminris og nanbrød til! yumyum!
Men altså, eg endte opp med å spise:
Onion bhaji, papadums, kyllingfilet i vindaloo-saus med en salat ved siden av!
Vill blanding, i know.. Men man tar det man har i hus!
Ville vanligvis hatt ris til, og trolig nanbrød..
Ooh, og eg hadde mangochutney til..Men det ble litt kræsj!
Av indiske retter generelt vil eg anbefale:
Chicken tikka
Tikka masala
Rogan Josh
Tandoori chicken
E i allefall det e eg e hektet på nuuu!
Prøv også mintsaus! Spesielt, men godt!
Ære være pappa som lager alle disse rettene fantastisk godt! :D

søndag 11. januar 2009

Friterte krydderpoteter

Noen ganger e det godt med en liten snack, og då e det jaggu fort gjort å lage litt friterte poteter!

Du trenger:
Maisolje eller solsikkeolje
Poteter (alt etter kor mye du vil ha)
Paprikakrydder
Pizzakrydder (evt basilikum, timian, oregano, estragon)
Havsalt/gourmetsalt


1) Hell olje i en panne, ca 2-3 cm opp langs kanten, la oljen bli skikkelig varm.
2) Skjær opp potetene i båter, 8 biter av en potet.
3) Legg potetbåtene forsiktig i oljen, gjerne ved hjelp av et redskap. Pass på, for oljen e skikkelig, skikkelig varm! La båtene svømme og kose seg til de e gyldne og litt brunlige.
4) Legg potatisene over på et fat dekket av papir, sånn at oljen får renne av.
5) Lag en fin liten krydderblanding i en liten skål og dypp/rull potetbåtene i krydderet. Sjøl tar eg noen med alt krydderet, og så noen med bare salt.


Easypeasy or what?

Tar i allefall ikkje lang tid ;)

torsdag 8. januar 2009

Kylling- og baconpizza!


E blitt skikkelig hektet på pizza med kylling og bacon.. Supergodt!
Du trenger:
2 stk kyllingfilet
2-3 bacon slicer
1 boks tomatpuré
litt ketchup
1/2 liten løk
Ost, supert med mozarella, men norvegia/jarlsberg funker også
1) Mekk pizzadeig (mel, gjær, lunkent vann, olje & salt), sett den på heving en halvtimes tid på et godt og varmt sted.
2) Skjær kyllingfiletene og baconet i små skiver, og forsteik litt i steikepanne.
3) Bland sammen tomatpuré og ketchup i en kopp.. Ca. en halv kopp til en pizza. Sleng gjerne oppi litt pizzakrydder-blanding, eller basilikum, oregano, timian, estragon, rosmarin.
Skjær opp løk i halvtjukke rundinger.
4) Elt pizzadeigen godt og kjevle den ut på en bakeplate. Smør deigen med tomatsausen og dryss over revet ost. Strø over kylling, bacon og løk, og gjerne litt krydder.
5) Steik i miderste hylle på 225 grader til osten er gyllen!
Namnamnam!
Siden eg elsker koriander og lime synes eg det kan være godt å strø/skvise over etterpå! :D
Bare et tips ;)